Saturday 22 February 2014

Swiffer stopt na Olympische Winterspelen als sponsor van de World Curling Federation

CINCINNATTI - Via een persmededeling heeft Procter & Gamble, producent van de Swiffer schoonmaakmiddelen lijn, laten weten dat ze na de Olympische Winterspelen van Sotsji ophouden met sponsoring van de WCF, de World Curling Federation. Swiffer voorzag de teams van de borstels waarmee ze het ijs kunnen bewerken, om de baan van de stenen te beïnvloeden. Na 11 jaar houdt Swiffer er nu mee op en gooit ze de spreekwoordelijke stofdoek in de ring. Als reden haalt de fabrikant aan dat het kneuterige imago van de sport afstraalt op het merk. De persverantwoordelijke verduidelijkt: "Kijk, drie mannen die staan te schrobben alsof hun leven er van af hangt, dat werkt op de lachspieren. Aanvankelijk dachten wij dat Swiffer door de sport aan merkbekendheid kon winnen. En dat was in het begin ook zo. Maar na meer dan 10 jaar is dit effect weggeëbd. Dus houden wij er mee op. Swiffer gaat nu via andere kanalen adverteren."

Achter de schermen vallen nog andere redenen te noteren. Zo blijkt uit recentelijk onderzoek van de universiteit van Nebraska-Lincoln dat meer dan 65% van de sportbeoefenaars lijdt aan OCD (Obsessive Compulsive Disorder), gemeenzaam bekend als de 'kuisziekte'. Het schrobben van het ijs heeft dwangmatige proporties aangenomen. Dit vindt ook Peter Suter, voorzitter van de Belgische Curlingassociatie: "Vroeger werden de stenen iets sneller en preciezer gestoten, en moest er amper geveegd worden. Maar tegenwoordig wordt er van in het begin geveegd. Dit vegen verlengt de baan van de steen. Maar het vegen heeft ook een verslavend effect: hoe meer je veegt, hoe meer dopamine vrij komt in de hersenen. De veger ervaart een soort euforisch gevoel. Echter, doordat het aantal dopaminereceptoren en de gevoeligheid hierdoor afneemt, moet er meer geveegd worden om hetzelfde effect te verkrijgen. De veger raakt hierdoor in een vicieuze cirkel. En zoekt ook buiten de curlingbaan naar zijn 'kick'. De stap naar de kuisziekte is dan snel gezet. Er zijn gevallen bekend waarbij het sociale leven van bepaalde curlingbeoefenaars volledig stil viel. Overal en altijd moet er geveegd worden. In Canada werd een voormalig Olympisch kampioen dood teruggevonden in zijn appartement nadat hij de helft van zijn parketvloer weggeschrobd had. Het is tijd dat iemand aan de alarmbel trekt."

Of bovenstaande feiten mee aan de basis liggen van de beslissing van Swiffer wilde niemand bij het bedrijf bevestigen, maar het is begrijpelijk dat Swiffer niet geassocieerd wil worden met deze duistere kant van de sport.

No comments:

Post a Comment