Wednesday 20 August 2014

Gent schrapt het woord 'criminaliteit'

Nadat de Stad Gent begin 2013 succesvol het woord 'allochtoon' geschrapt heeft, wil het nu ook het woord 'criminaliteit' schrappen. Het Stadsbestuur hoopt hiermee het sluimerende misdaadprobleem in de Arteveldestad in te dijken.

In februari 2013 schrapte de Stad Gent het woord 'allochtoon', en in september 2013 het woord 'gehandicaptenkaart'. Met deze acties wilde men bewustzijn creëren en de problematiek rond deze thema's mee helpen oplossen. Nu deze aanpak succesvol blijkt te zijn, wil de Stad Gent nu ook het woord 'criminaliteit' uit het Gentse Bestuursakkoord weren. Andere woorden die op termijn een kans maken om geschrapt te worden zijn 'begrotingstekort' en 'klimaatopwarming'. Zo behoeven deze problemen ook geen verdere aandacht meer.

Burgemeester Daniël Termont verduidelijkt: "Het schrappen van het woord 'allochtoon' was een groot succes. Alle immigranten en vreemdelingen zijn op slag ingeburgerd en voelen zich gewaardeerd in onze stad. Wij hopen nu ook met het schrappen van het woord 'criminaliteit' een gelijkaardige ommekeer te realiseren. Aan criminaliteit kleeft een negatief imago. Het wordt altijd in de pejoratieve zin gebruikt, alsof alle criminelen op één hoopje te vegen zijn. Er zijn ook criminelen die stelen om hun gezin eten te kunnen geven, of om wat roesverwekkende middelen te kopen om even weg van hun aardse problemen te zijn, ocharme. De visie op deze problematiek moet veranderen. Sommige tegenstanders verwijten ons als zouden wij hiermee het probleem onder de mat vegen. Maar zij hebben het mis: wij vegen niets onder de mat. Wij doen gewoon de mat in zijn geheel verdwijnen. Hocus pocus pats! Een revolutionaire aanpak!"

No comments:

Post a Comment