Wednesday 21 December 2022

WK 2022: Fans Marokko krijgen prijs van beste fans

QATAR - Het tornooi in Qatar zit erop en de laatste prijs was voor Marokko. Een jury van de FIFA heeft het land de prijs gegeven voor 'Beste fans'. De jury prees de vechtlust en collectiviteit van de Marokkanen:

"Ze kwamen in grote getale, meer dan er tickets waren. Ze stonden paraat om hun team aan te moedigen en het andere team uit te jouwen / horendol te fluiten. Ze steunden hun team onvoorwaardelijk, en onophoudelijk. Ook in het thuisland zat de sfeer er in. Maar nog het meest waren er de feestelijkheden en relletjes in landen met een grote Marokkaanse gemeenschap: in Nederland, Belgiƫ en Frankrijk werd vuurwerk richting politie geschoten, bushokjes afgebroken, deelsteps in brand geschoten, auto's en etalages vernield... Oprechte uitingen van vreugde, ongezien tijdens een Wereldbeker. Het deed de jury plezier te zien hoezeer ze trouw zijn aan hun land van herkomst en hoe diep het land waarin ze wonen, haten."

De Unesco overweegt om de traditie van vernielingen na een voetbalmatch op te nemen in de categorie Immaterieel Cultureel Erfgoed.

No comments:

Post a Comment