Friday 20 October 2023

Na de Bourgondiërs, kwamen de foodies en daarna de superfoodies


Is het u ook al opgevallen? Menukaarten bevatten meer en meer exotische ingrediënten, en in veel gevallen gaat het om superfoods.

De 'foodie', een hippe Engelse term voor voedselliefhebber, noemden wij in België vroeger gewoon een 'Bourgondiër': iemand die gepassioneerd is door eten, met overgewicht kampt en een alcoholprobleem probeert te maskeren. Tegenwoordig zijn mensen die zich als foodie identificeren, slank, gezond en drinken mineraalwater. Ze zijn mooi en hebben een instagram account, waarop een eindeloze stroom van culinaire hoogstandjes verschijnt. Zelden zie je ze effectief eten.

Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen die zich als 'foodie' identificeren, eigenlijk 'superfoodies' zijn. Hun lievelingsingrediënten zijn niet: frikandellen, frieten en stoofpotjes, maar: açai bessen, chiazaden, gember, lijnzaden, tarwegras, advocado, bosbessen, haver, walnoten en boerenkool. Eten doen ze voorzichtig, en gedoseerd.

Een echte Bourgondiër zul je zelden betrappen op het nemen van een foto van zijn gerecht. Een echte Bourgondiër schuwt de pers, kijkt naar beneden, in zijn bord, of naar zijn glas, dat altijd halfleeg is. Zijn cardioloog maant hem aan om het rustiger aan te doen, om misschien toch eens wat sport te doen. Het is een uitstervend ras, alle cholesterolpillen en bloeddrukmedicatie ten spijt... 

No comments:

Post a Comment