Thursday 17 January 2013

Bandleden The XX lijden aan CVS


Romy Madley Croft en Oliver Sim van de band The XX zijn gediagnosticeerd met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Dit lieten de muzikanten vanmorgen weten via hun website. Het nieuws dat zij aan deze mysterieuze ziekte lijden, sloeg bij de fans in als een bom. Diverse steunbetuigingen werden al gepost.


Het chronisch vermoeidheidssyndroom is een ziekte waarbij een klinisch vastgestelde, onverklaarbare voortdurende of steeds weerkerende vermoeidheid of uitputting zich gedurende lange tijd manifesteert. Over de oorzaak van de ziekte bestaan verschillende theorieën, maar geen enkele levert een onomstotelijk bewijs. De meest gangbare hypothese is dat de ziekte veroorzaakt wordt door een virus. Dit lijkt in het geval van The XX zeker plausibel te zijn, aangezien beide frontmannen getroffen zijn. Het derde bandlid, Jamie Smith, lijkt voorlopig niet besmet met het CVS. In een reactie verklaart Jamie niet verbaasd te zijn over de diagnose van zijn collega's: "Ik heb altijd al gevonden dat Romy en Oliver zeer sloom over kwamen. Van in het begin toen ik auditie deed, hing er bij de band een lethargisch sfeertje. Dat reflecteert zich ook in de muziek. Mijn suggesties om af en toe een solo in de nummers te stoppen, of een uptempo nummer op de plaat te zetten, werden allemaal afgeblokt. Niet omdat ze niet willen, aldus Romy en Oliver, maar omdat ze niet kùnnen. Nu besef ik waarom de band altijd zo futloos en deprimerend klinkt. Wil ik hier nog wel mee verder?", vraagt de remix artiest zich af.
Op het internet is nu ook de discussie begonnen rond de oorzaak-gevolg kwestie: Zijn Romy en Oliver chronisch vermoeid omdat ze jarenlang monotone, downtempo nummers hebben gespeeld, of is hun ingetogen muziek het gevolg van hun ziekte? In het eerste geval rijst de vraag of de muziek van The XX geen gevaar inhoudt voor jongeren wereldwijd. Omdat de oorzaken van CVS nog steeds niet bekend zijn, is voorzichtigheid geboden. Misschien kunnen hun vlakke melodieën de symptomen wel triggeren. Daarnaast bestaat de kans dat muziekliefhebbers besmet worden tijdens één van de vele live optredens, als de hypothese klopt dat de ziekte zich via een virus verspreidt. In het tweede geval mogen de fans zich nog aan meerdere lusteloze platen verwachten, want de ziekte is ongeneeslijk.

Op de vraag of de bandleden het nu rustiger aan gaan doen, zuchten de frontman en de frontvrouw van The XX eens diep: "Nòg rustiger? Pfff... Vermoeiend."

No comments:

Post a Comment