Wednesday 30 April 2014

Snelle technologieën plaatsen hipsters onder enorme druk


Hipsters wereldwijd hebben moeite om de nieuwste trends te volgen. Of beter gezegd, ze hebben moeite om de nieuwste trends te counteren. Hipsters willen zich namelijk onderscheiden van de massa, iets dragen wat niemand draagt. Dit wordt tegenwoordig moeilijker en moeilijker. In de hipster subcultuur is het de norm om tegen de trend in te gaan, tot het moment dat je look onvermijdelijk mainstream wordt. Door social media, blogs en Twitter, kortom het internet, gaat deze evolutie veel sneller dan voorheen en dient de hipster continu op zijn hoede te zijn voor copycats. Hij moet altijd een paar alternatieve accessoires achter de hand hebben. Dit veroorzaakt bij de hipsters chronische stress, met allerlei psychische klachten tot gevolg.

Tobias Comyn, een hipster uit Roeselare, surfend op zijn MacBook Air en slurpend van zijn caffè latte in de plaatselijke koffiebar, verwoordt het zo: "Vroeger kon je met een bepaalde look een hele tijd baanbrekend zijn, en duurde het soms verschillende jaren vooraleer een trend opgepikt werd door de grote massa. Neem nu de zwarte nerd brillen. Ik heb die bril zeker 3 jaar kunnen dragen. Nu heeft iedereen zo'n bril. Dus ben ik overgeschakeld op een rond model, witte kleur deze keer, met onversterkte glazen, uiteraard. Ik draag mijn bril al 2 maanden, en heb ze al op verschillende plaatsen zien opduiken. Jammer."

"Als hipster in Roeselare was ik vroeger, na elke stijl-wisseling, altijd terug voor een lange tijd gerust, toch zeker een paar jaar. Maar nu met het internet en al, is dat veranderd. Ganse trends komen en gaan op amper een paar maanden tijd. Dit is niet meer bij te houden, zowel op financieel als op modegebied. Ik vrees dat ik moet afhaken. Een bepaalde stijl kan in het begin van de week trending zijn in New York, en tegen het einde van de week wereldwijd navolging hebben, en dus out zijn. Op die manier is het onmogelijk om de massa voor te blijven. Hetzelfde geldt voor obscure bandjes, niche magazines, fixed bikes, verse thee's, pop-up stores, enz... Via de verschillende online kanalen is het grote publiek direct op de hoogte. Zeer vermoeiend. Ik denk dat ik maar eens normcore ga dit jaar."

Net op het moment dat wij hem willen vragen wat deze stijl precies inhoudt, stapt Tobias op: "Excuseer, ik moet ervandoor, ik heb net op het internet gezien dat mijn look werd opgepikt in Gent en Antwerpen. Het kan zijn dat het om een zwerver gaat, maar ik kies het zekere voor het onzekere. Tijd om mij te herbronnen. En bovendien: het bovenste knoopje van mijn hemd begint te spannen. Ciao ciao!"

No comments:

Post a Comment