Monday 5 May 2014

Allereerste 'Sports Acting Award' uitgereikt aan Björn Engels

Het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft een nieuwe acteerprijs in het leven geroepen: de 'Sports Acting Award'. Deze prijs bekroont een uitzonderlijke acteerprestatie tijdens een sportief gebeuren. De allereerste trofee werd vandaag uitgereikt aan Björn Engels, speler van Club Brugge, voor zijn val tijdens de match Club Brugge - Anderlecht van zondag 4 mei

De jury koos unaniem voor Björn Engels omdat hij erin slaagde zijn provocatie om te zetten in een rode kaart voor de tegenstander. Hij deed dit door theatraal neer te gaan zonder echt geraakt te worden, na eerst zelf geduwd te hebben. Vooral de meisjesachtige manier waarop Engels neerzeeg, charmeerde de jury. Voorzitter van de jury Matthias Schoenaerts: "De val van Björn Engels is een unieke prestatie in de geschiedenis van sports acting. Tijdens het moment waarop Björn zweefde tussen hemel en aarde werd het Jan Breydel stadion voor enkele luttele ogenblikken omgevormd wordt tot een soort Shakesperiaans Globe Theatre. Terwijl alle ogen van het stadion op hem gericht waren, bleef hij op de grond liggen en greep met een pijnlijke grimas naar zijn hoofd. Hoewel hij niet aan het hoofd geraakt was. Ook toen de verzorging op het veld kwam viel hij niet uit zijn rol. Tijdens dergelijke geveinsde incidenten wordt vaak geflirt met de grens van overacting, maar Björn Engels acteerde gedoseerd, met perfect gevoel voor timing en dramatiek. Een topprestatie die ik zelf niet zou kunnen verbeteren."

Björn Engels zelf reageert verheugd op zijn prijs: "Ik heb altijd een passie voor toneel gehad, van toen ik nog dictie en voordracht volgde in mijn geboortedorp Kaprijke. Ik ben blij dat ik mijn hobby af en toe mag uitoefenen tijdens mijn job. Ploegmaten op training weten dat ik op tijd en stond al eens neer ga, maar kunnen tot op de dag van vandaag nooit inschatten of het echt of gespeeld is (grinnikt). Deze trofee krijgt zeker een mooie plaats in mijn huis. Ergens werd ik al beloond voor mijn acteerprestatie door de rode kaart voor Mitrovic, maar deze erkenning van een professionele jury is een extra opsteker. Ik hoop het publiek nog meerdere malen te mogen verblijden met een schwalbe of een geveinsde blessure en wil in het bijzonder mijn voordrachtlerares bedanken voor de aangeleerde technieken. Jammer dat we die match nog verloren hebben, maar deze prijs maakt veel goed."

No comments:

Post a Comment