Saturday 28 January 2017

Supporters WK veldrijden nemen onverantwoorde risico's op modderig en hellend terreinOp het WK veldrijden in het Luxemburgse Bieles zijn de Belgische supporters ruimschoots in de meerderheid. Maar de bevroren ondergrond, op veel plaatsen afhellend, gecombineerd met een dun laagje modder en bier, maakt het supporteren anders dan in België. Er zijn zware valpartijen en er is heel wat materiaalschade.

Vooral op de beruchte 'schuine kant' is er veel spektakel. Op de weg van en naar de biertent schuiven de mensen constant uit. Dirk Decaestecker van supportersclub de De Dubaivrienden klaagt: "De bevoorrading is een ramp! Er zijn teveel bochten op weg naar de feesttent. We  moeten risico's nemen en hebben al twee plateaus bier laten vallen. Roland is daarnet zwaar onderuit gegaan. Het scherm van zijn smartphone is gebarsten. Van materiaalpech gesproken! Nu kan hij geen minderwaardige, wazige foto's meer nemen van renners in de verte die er maar half op staan."

Even verderop, bij supportersclub De Lieshoutse Wielrenners, horen we nagenoeg dezelfde klachten. Mark Vennekens: "Het is onverantwoord om de fans in deze omstandigheden te laten supporteren. Het parcours ligt er onnodig zwaar bij en de bevoorrading verloopt zeer moeilijk. De trappen op weg naar de drankstand zijn spekglad. We moeten daar veel te veel snelheid minderen, en verliezen zo kostbare tijd om het bier te brengen tot bij onze groep. Misschien hadden ze deze wedstrijd beter uitgesteld. In elk geval: volgend jaar drink ik gewoon pinten in mijn zetel en kijk ik op televisie."

Willy Cremers van de Brouwershuisvrienden houdt er een andere mening op na. Volgens hem hebben veel fans simpelweg een verkeerde schoeiselkeuze gemaakt: "Iedereen wist dat het bij deze temperaturen en met de lichte dooi vanmorgen spiegelglad ging zijn. Enkel stevige bergschoenen kunnen je nog rechtop houden na een ganse dag pinten drinken. En bovendien: veel eendagssupporters vergeten te trainen tijdens de week. Als je al enkele pinten drinkt op voorhand, is je lever klaar voor de wedstrijd zelf. Akkoord, het blijft werken en zwoegen op weg naar de drankstand, maar dit is dan ook het WK hé. Ik ben daarnet wel over een balkje gesukkeld dat ik niet had zien liggen. Het was een supporter die zijn roes lag uit te slapen, verdomme. Zeer technisch!"

No comments:

Post a Comment