Monday 12 August 2013

Vlaamse Liga tegen Epilepsie blij met split Bloc Party


De Vlaamse Liga tegen Epilepsie is verheugd met de aankondiging dat Bloc Party gaat splitten. Al een hele tijd probeerden leden van de VZW nummers van de band van de radio te weren, zonder succes. Nu dus de band definitief van het toneel verdwijnt, hopen de leden dat de nummers minder en minder gaan gedraaid worden, tot ze uiteindelijk definitief in de vergetelheid zullen belanden.

Karel Blomme van contactgroep Ikaros licht toe: "Epilepsie is een complexe ziekte. Ze wordt gekenmerkt door aanvallen die de elektrische prikkelopdracht in de hersenen tijdelijk verstoren. Deze aanvallen kunnen uit het niets ontstaan, maar kunnen ook getriggerd worden door externe factoren, bvb alcohol, slaaptekort, stress en muziek. Het gebeurt zelden dat muziek een epilepsie aanval uitlokt, maar Bloc Party was hierop de grote uitzondering. Vooral hun nummer 'Flux' met zijn snerpende gitaren, hyperactieve drum en geforceerde zanglijnen bleek een levensbedreigend risico te vormen. Ook andere nummers van hun cd 'A Weekend in the City' (uit 2007, red) kunnen epilepsie symptomen uitlokken, maar de correlatie is minder significant."

"Jarenlang hebben wij aan Studio Brussel gevraagd of ze 'Flux' uit hun playlists konden verwijderen, maar zij hadden geen gehoor voor onze klachten. Spijtig, want hierdoor hebben zij verschillende ernstige toevallen op hun geweten, waarvan één met dodelijke afloop. Ook de passage van Bloc Party op Pukkelpop (in 2012, red) heeft de ogen, of liever gezegd, de oren bij de radiomakers niet geopend. Toen heeft de combinatie van alcohol, slaaptekort en felle stroboscoop verlichting verschillende jongeren doen stuiptrekken. Op een kwartier tijd zat de ziekenboeg van het Rode Kruis helemaal vol. Gelukkig had niemand blijvende letsels, en kon iedereen direct zonder verzorging het festival hervatten, maar dat Studio Brussel hieruit niet de juiste conclusies getrokken heeft, is onbegrijpelijk. Toen ik afgelopen weekend het nieuws van de split vernam, ging er toch een last van mijn schouders af. 'Eindelijk, dacht ik, de wereld is weer een klein beetje leefbaarder geworden.'"

Overigens betekent dit niet dat de Vlaamse Liga tegen Epilepsie alle cd's met nummers van Bloc Party direct wil vernietigen, wel integendeel. Doordat hun nummer 'Flux' bij gevoelige mensen in 80% van de gevallen epilsepsiesymptomen kan uitlokken, is dit een uitstekend diagnostisch middel. Beter dan de bestaande methodes zelfs. Ironisch genoeg mag Bloc Party zich dus de komende jaren aan een pak royalties verwachten wanneer hun nummer in ziekenhuizen over heel de wereld gebruikt gaat worden. De vallende ziekte betekent voor Bloc Party dus een grote... meevaller, ondanks het feit dat het doek over Bloc Party... gevallen is.

No comments:

Post a Comment