Friday 17 January 2014

Thailand: traditie van militaire staatsgrepen opgenomen in lijst UNESCO Werelderfgoed

De Commissie voor het Werelderfgoed van de UNESCO heeft de jarenlange traditie van militaire staatsgrepen in Thailand opgenomen in de lijst van het immateriƫle erfgoed van de mensheid. Thailand, dat tot op heden al 26 staatsgrepen heeft meegemaakt en 18 verschillende grondwetten heeft ondergaan, heeft er aldus weer een toeristische troef bij.

De Commissie loofde het overwegend vreedzaam karakter van de coups, in tegenstelling tot interventies in andere landen waar machtswissels door het leger gebeuren. Daarnaast had de Commissie oog voor het overvloedig gebruik van kleuren bij de diverse tegenpartijen. De Minister van Toerisme van Thailand verklaarde blij te zijn met deze erkenning: "Het doet deugd dat er wereldwijde appreciatie is voor de manier waarop wij onze politieke problemen oplossen. In het 'Land van de Glimlach' verlopen machtswissels doorgaans met de glimlach, begeleid door het leger. De mensen zijn het zo gewend en zouden het niet anders willen. Voor toeristen die ons mooie land bezoeken zijn de betogingen en protesten een vorm van folklore, een anachronistische evocatie van het verleden, toen militaire coups schering en inslag waren. Wij houden deze traditie in ere en worden hiervoor eindelijk beloond."

De generaal van het Thaise leger valt hem bij: "De traditie van militaire staatsgrepen in Thailand is zodanig uitgepuurd dat iedereen weet aan welke regels hij zich impliciet dient te houden. Het geheel wordt georchestreerd in samenspraak met de militaire en politieke machten, en finaal goedgekeurd door de Koning. Slechts zelden dienen wij effectief in te grijpen, en slechts zelden vallen er burgerslachtoffers te betreuren. De laatste keer dat wij Bangkok moesten binnenvallen, kregen wij een opvallend warm welkom! De democratie en het toerisme kan er maar wel bij varen, zeg ik altijd."

No comments:

Post a Comment