Thursday 26 February 2015

Barista erkend als Olympisch disciplineHet Internationaal Olympisch Comité heeft op een persconferentie in Rio de lijst met erkende sporten bekend gemaakt voor de Zomerspelen van 2016. Opvallende nieuwkomer is de discipline van barista, of het zetten van een kop koffie. Daarmee haalt het WBC (World Barista Championship) zijn grote slag thuis. De organisatie lobbyde al jaren voor erkenning op het hoogste niveau.

Het was huidig IOC voorzitter Thomas Bach, zelf een verwoed koffiedrinker, die de aankondiging deed. Volgens de voorzitter beantwoordt de discipline van het koffiezetten aan alle vereiste criteria en is ze doordrenkt van de olympische gedachte. Gezien de wereldwijde populariteit van koffie verwacht het IOC een groot deelnemersveld. Mede hierdoor zullen de selectiecriteria heel hoog liggen. Deelnemers zullen getest worden op de kennis van koffie, de oorsprong van koffiebonen, de verschillende smaken en het ontvangen van fooien. Ook présence en kledij worden beoordeeld. Een baard, bril met donker montuur en sleeve tattoo zijn pluspunten voor mannelijke deelnemers. Bij de dames wordt onder andere gekeken naar kapsel, glimlach en flirterig gedrag.

Wat het zetten van de koffie zelf betreft, moeten de deelnemers een espresso, een cappuccino en een cafe latté zetten. Aangezien alle deelnemers met dezelfde machine dienen te werken, en dit enkel een druk op de knop vereist, ligt de focus dus op de bediening en de praatjes er rond. Slow coffee, of het zetten van koffie met een filterzakje, werd niet opgenomen in de toelatingsproef.

De grootste moeilijkheid voor alle deelnemers wordt het verbod op het drinken van koffie zelf. Caffeïne staat immers op de lijst van verboden producten. Het IOC zal hard optreden tegen elke vorm van doping, zoals het dit overigens doet bij alle sporten. Een competitie om naar uit te kijken!

No comments:

Post a Comment