Friday 16 January 2015

Bart De Wever niet opgezet met viering '15 jaar Duyster' in TRIXOp zondag 18 januari viert het radioprogramma 'Duyster' zijn 15e verjaardag in concertzaal Trix, in Antwerpen. Het programma dat altijd uitgezonden wordt op zondagavond is gekend voor zijn eigenzinnige mix van melancholische indiefolk en dromerige postrock. Burgemeester Bart De Wever laat weten het geen goed idee te vinden om de jeugd in deze moeilijke tijden een ganse avond bloot te stellen aan depri-muziek (sic). Hij stelt dat de meeste jongeren op zondagavond sowieso al moe zijn van een lang weekend uit te gaan, en dus gevoeliger voor emoties. Het is volgens hem niet nodig om hen nog dieper in de put te duwen met zwaarmoedige muziek en donkere klanken, in hartje winter dan nog.

De burgemeester bekijkt of het concert niet kan tegengehouden worden wegens gevaar voor de volksgezondheid. De zelfmoordcijfers van Antwerpse jongeren liggen hoger dan in de omringende steden. Het risico bestaat dat de uitzending hen tot wanhoopsdaden aanzet. Zeker de studenten die ook nog eens in de examens zitten.

De Wever vindt de timing en locatie dan ook helemaal verkeerd. Daarnaast heeft hij opmerkingen over de omschrijving, die misleidend zou zijn. De avond wordt aangekondigd als een 'viering'. Maar dit strookt niet met de groepen die geprogrammeerd zijn noch met de muziek die wordt gedraaid. De hoofdact Low, die zich laat vertalen als 'laag', of 'depressief', is een doorn in het oog van De Wever, die de programmatie beschuldigt van onverantwoord gedrag. "Op een begrafenis kun je dergelijke muziek misschien nog spelen, maar toch niet op een 'viering'", aldus De Wever. Een viering vereist volgens De Wever feestelijke muziek, vrolijke ambiance en een gezellige aankleding. Hij haalt de laatste NVA bijeenkomst als voorbeeld aan.

Bij Studio Brussel reageert men rustig op de kritiek. In een persmededeling deelt de radiozender mee 'dat ze muziekkeuze sowieso niet zo belangrijk vinden, en dus geen toegevingen willen doen wat het verloop van de avond betreft.'

No comments:

Post a Comment