Thursday 3 September 2015

Duitsland heropent oude deportatielijnen


Aan de stroom Syrische vluchtelingen lijkt geen einde te komen. In Griekenland en Hongarije wordt de plaatselijke bevolking overspoeld met asielzoekers, op doortocht naar Duitsland en Groot-Brittanniƫ, de landen met de beste opvangsystemen. Het afleveren van de juiste papieren ter plekke, volgens de richtlijnen van het Schengen-akkoord, verloopt zeer moeizaam. De wachtrijen zijn lang en de administratie is chaotisch. Veel asielzoekers wachten hun papieren niet af en reizen op eigen houtje verder naar Duitsland en de andere Europese landen, vaak met desastreuze gevolgen.

Om de vluchtelingenstroom vlotter te laten verlopen, wil Duitsland de oude deportatielijnen heropenen. De lijn die hiervoor het meest interessant is, is de lijn Thessaloniki-Budapest-Auschwitz/Buchenwald/Dachau. Zij behoeft slechts een kleine opfrissing.

"Wir schaffen das"

Angela Merkel wil niet langer lijdzaam toezien hoe de opvang in het honderd loopt, en ze zegt dat Duitsland 'voldoende ervaring' heeft in deze materie. De vluchtelingenkampen kunnen met hedendaagse tenten ingericht worden, en ook het vervoer zal aan de normen anno 2015 voldoen. Voldoende sanitaire faciliteiten zijn aanwezig. Via opleiding en taalcursussen hoopt Duitsland de werkwillige arbeidskrachten snel te kunnen inzetten. Krupp en Siemens hebben als eersten verschillende vacatures aangeboden.

De vluchtelingen zijn enthousiast over het voorstel en zien hierin de ideale eindoplossing.No comments:

Post a Comment