Monday 22 February 2016

Knokke brengt fiscale vluchtelingen onder op drijvend pontonKNOKKE - Sinds begin dit jaar heeft de gemeente Knokke-Heist te maken met een verhoogde instroom aan fiscale vluchtelingen. Door de volatiliteit op de beurs en de dalende rente zoeken meer en meer vermogenden een nieuw onderkomen in de kustgemeente. Zij hopen gebruik te kunnen maken van de lage gemeentebelasting. Sommigen verblijven er tijdelijk, terwijl ze een poging afwachten om naar de Kanaaleilanden te vluchten, als verstekeling van een privé-jet of een yacht.

Burgemeester Leopold Lippens gewaagt van een capaciteitsprobleem: "Er is bij de bevolking geen draagvlak meer om de toevloed aan goudzoekers op te vangen. De integratie van de fiscale vluchtelingen verloopt moeilijk omdat velen onder hen het Frans niet machtig zijn, en er andere zeden op nahouden. Stad en OCMW doen er alles aan om de fiscaal vluchtelingen te begeleiden naar werk, maar de meesten willen gewoon rentenieren."

Het gemeentebestuur heeft nu beslist om de fiscaal vluchtelingen onder te brengen op een drijvend ponton voor de kust. Dit is dan weer niet naar de zin van de eigenaars van een appartement op de zeedijk. Zij vrezen dat het ponton hun zicht op de dagelijkse zonsondergang zal belemmeren. De fiscale vluchtelingen klagen dan weer over het gebrek aan luxe. Theo Francken staat voor een moeilijke uitdaging, en wil bij de EU een spreidingsplan voorleggen om de fiscale vluchtelingen te spreiden over Luxemburg, Andorra, Liechtenstein en Monaco.

No comments:

Post a Comment