Wednesday 14 June 2017

Openbare veiling bedelplaatsen succes in GentGENT - In navolging van de succesvolle veiling van frituur standplaatsen in Gent, werden nu ook de populairste bedelplekken online geveild. Bieden kon tot gisteren 12u.

Kandidaat-bedelaars dienden zich vooraf te registreren bij de Politie. De instelprijzen varieerden van 50 euro per jaar tot wel 200 euro voor de beste plekken. Door het electronisch opbodsysteem gingen de prijzen al snel de hoogte in. Ligplaatsen aan enkele Delhaizes en ook de kerken in het centrum gingen voor hoge prijzen van de hand. Stad Gent is tevreden.

Een consortium van Roemeense bedelaars, waaronder ook enkele kinderen, hadden hun oog laten vallen op de duurste locaties. Zij gingen in strijd met een lokaal krakerscollectief dat uiteindelijk het onderspit moest delven. De ontgoocheling is groot: "Die mensen komen van Roemeniƫ naar hier om te bedelen. Het is niet dat ze ons werk afpakken, want ik heb er geen. Maar wij zitten echt in de miserie. Wij overleven van het geld dat we krijgen. Zij hebben kussentjes waarop ze geknield zitten, draaien daardoor meer omzet, en kunnen hogere bedragen bieden. Wij hebben die courage niet. Zij hebben ook een droevige blik in de ogen, en baby's die ze kunnen inzetten. We strijden met ongelijke middelen."

De 'bedelaarsoorlog' heeft dus de kaarten verdeeld voor de komende 3 jaar. De zigeuners kunnen terug over naar de orde van de dag: zitten en wachten en vooral niet terugkeren naar hun land van herkomst laat staan werk zoeken.

No comments:

Post a Comment