Monday, 12 January 2015

'Politie en Bankier' rage op de speelplaats



Op de speelplaatsen van lagere scholen in gans Vlaanderen is een nieuw spel populair: 'Politie en Bankier'. Dit tikspel is een variant op het alom gekende 'Politie en Bandiet' (of 'Politie en Boef''). Net zoals in de oorspronkelijke versie is het de bedoeling dat de politie alle slechteriken inrekent door hen te tikken. Alleen heeft de slechterik (de bankier) in deze eigentijdse versie verschillende mogelijkheden om zich aan de arm der wet te onttrekken. Het spel is een echte rage onder de kinderen en wordt gespeeld op alle Vlaamse speelplaatsen.

Waar het vroeger als politieman voldoende was om de boef simpelweg te tikken om hem achter slot en grendel te steken, kan in de bankiersversie de bankier bepaalde procedures inroepen. Zo kan de bankier bijvoorbeeld een groepje vormen met andere kinderen. Vanaf 3 kinderen zijn ze dan 'too big to fail' en dus immuun voor de politie. Ook kunnen de bankiers met krijt bepaalde tegels op de speelplaats markeren. Deze tegels worden dan 'offshore tax havens' waar de bankier niet getikt kan worden, zolang hij op de tegel staat.  De kinderen die bankier zijn kunnen van tegel tot tegel springen zonder dat de politie hen iets kan doen. Iedere bankier heeft een krijtje.

Wanneer de politie er dan toch in slaagt iemand te tikken, dan kan de bankier altijd een 'stresstest' aanvragen. Hij of zij dient dan 10 keer te pompen. Kan de speler geen 10 maal pompen, dan is hij gefaald op de stresstest en vliegt hij in de gevangenis.

Zoals bij het klassieke 'Politie en Bandiet' dient de gevangenis bewaakt te worden door een agent. Want kan een bankier zijn ploeglid tikken, dan is deze opnieuw vrij. Maar het spel zou niet 'Politie en Bankier' heten, mochten er geen achterpoortjes bestaan. Dit achterpoortje bestaat erin dat de bankier de bewaker een slechte lening kan aansmeren die hem bankroet maakt. Het aansmeren kan door vanuit de gevangenis de agent te tikken die te dichtbij komt. Ook deze regel geeft opnieuw een extra dimensie aan het spel.

Pieter Lesaffer, hoofdredacteur van Klasse, ziet voorlopig geen einde komen aan de populariteit van het spel. Integendeel: "Het is fijn om te zien hoe kinderen het spel voortdurend aanpassen. Het leeft echt bij hen. De bankiers worden inventiever en inventiever in het verzinnen van nieuwe regels. Deze manier van spelen wakkert de creativiteit aan, en stimuleert de verbeeldingskracht; eigenschappen die een hedendaagse bankier zeker nodig heeft. Maar bovenal: de kinderen amuseren zich, doen aan lichaamsbeweging en leren op een speelse manier elkaar te bedriegen."

"'Politie en Bandiet' is trouwens niet het enige spelletje dat de kinderen geüpdatet hebben. Ik hoor van leerkrachten dat ook de volgende spelletjes terug aan een opmars bezig zijn: 'Blad, steen, kaasschaaf', 'Ik ga op repatriëring en ik neem mee',  en 'Eurocommissaris voor Migratie mag ik overvaren, ja of nee?'"

No comments:

Post a Comment