Tuesday 24 October 2017

Detachering hooligans geregeld op Europees niveau


Na de recente rellen bij de match Club Brugge - Antwerp, waarbij Hollandse hooligans een spoor van vernieling trokken door de Brugse binnenstad, heeft de Europese Commissie een voorstel klaar om de detachering van buitenlandse hooligans te regelen. De verschillende Ministers van Sport zaten gisteren samen om de belangrijkste knopen te ontwarren.

Hollandse relschoppers zakken graag af naar de Belgische velden wegens stadionverbod in eigen land. De Belgische Voetbalbond spreekt van 'asociale dumping'. Voorzitter Gérard Linard: "Outsourcing maakt opmars bij hooligans. Het is een populaire oplossing om zelf niet de handen te moeten vuilmaken. Maar vergis je niet: there is no such thing as a 'free fight'. Buitenlandse hooligans de hete kastanjes uit het vuur laten halen, omdat je zelf vechten te marginaal of te gevaarlijk vindt, maakt de sport kapot. Het is oneerlijke concurrentie."

Het wetsvoorstel stuit op protest in Oost-Europa, waar de meeste hooligans zitten. Zij willen met het oog op het WK in Rusland zoveel mogelijk trainen in het buitenland, om klaar te zijn voor het echte werk in Rusland deze zomer. Zij zijn wél bereid om te vechten in moeilijke omstandigheden, ver van huis, rond het stadion, waar de politie patrouilleert met het waterkanon en honden, in tegenstelling tot Belgische hooligans.

Bruggeling Davy Debacker van de East-Side, via het supportersforum: "Ik ga bluvn vechtn voo min recht voo te vechtn! De politiekers moetn under nie moein mè de geweune man die ne kick wil tiddens tweekend. Bovendien, het zin toch ollemolle zakkenvullers! Die Europeeske politiekers nog tmjeest van ollemolle! Fuck financial fair play! Bruges til I die!!" (of unhealthy lifestyle, red)

No comments:

Post a Comment