Milieuwetenschappers van de universiteit van Freiburg in Duitsland hebben ontdekt dat turbulentie, veroorzaakt door de wieken van windmolens, fijn stof doet opwaaien en langer in de lucht houdt. Fijn stof, bestaande uit partikels kleiner dan 10 micrometer, is verantwoordelijk voor diverse chronische longaandoeningen. De zwevende deeltjes dringen door tot de diepste delen van de longen en veroorzaken daar inflammatoire reacties, met astma en COPD tot gevolg. De vaststelling dat windmolens negatieve effecten hebben op de gezondheid van mensen die in de buurt van windmolens wonen, is koren op de molen van tegenstanders van windenergie. De NIMBY opposanten krijgen van de milieuwetenschappers een nieuw argument op een dienblaadje gepresenteerd, naast de bestaande tegenargumenten als horizonvervuiling, lawaaihinder en slagschaduw. De toename van fijn stof is een verhaal dat de bevolking zeker angstig kan maken indien voldoende herhaald en de effecten overdreven fatalistisch worden voorgesteld.
Tegenstanders van een windmolenpark in Rekkem, West-Vlaanderen, hebben reeds de hulp ingeroepen van Wim Van Hees van de VZW Ademloos. Deze actiegroep slaagde erin de Lange Wapper brug in Antwerpen met dit ene argument tegen te houden. Ook nu laat de voormalige reclamemaker er geen twijfel over bestaan: “Als er fijn stof in het spel zit, kan zowat alles tegengehouden worden. Micropartikels raken bij de mensen een gevoelige snaar. De volksgezondheid, daar gaan de mensen niet lichtzinnig over. Akkoord, fijn stof kort het miserabele leven van de gemiddelde volksmens met maximaal een paar dagen of weken in, maar daar gaat het niet om. Je gebruikt een paar keer de woorden mortaliteit en morbiditeit na elkaar en weg is de steun voor dergelijke projecten als sneeuw voor de zon.” Vermoed wordt dat het argument ‘fijn stof’ ook kan gebruikt worden in fraudezaken op de rand van verjaring waarbij de dossiers dikke lagen (fijn) stof hebben verzameld. Alsook worden heel wat schadeclaims verwacht van poetsvrouwen met longproblemen en kortademige vuilnismannen. Al deze zaken zullen veel stof doen opwaaien, met meer schadeclaims tot gevolg. Een vicieuze cirkel zonder weerga!
ik zou graag de bron van het artikel willen. Dus welk onderzoek is het geweest. Kan er niets van terugvinden op google.
ReplyDeleteHet verband tussen turbulentie en verhoogde concentraties fijn stof is reeds meermaals aangetoond. Een overzichtsstudie is verschenen in The Journal of Environmental Management http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301479705003154 Interessant artikel voor al wie zich in deze materie verder wil verdiepen.
ReplyDeleteWindturbines zorgen voor 'windval' en dit betekent dat alle wind wordt opgevangen door de windmolen waardoor het fijn stof achter de turbine neerkomt
ReplyDeleteInteressant artikel. Zo had ik het nog niet bekeken
ReplyDeleteBijzonder omdat:
ReplyDeleteA: Kolencentrales veel meer fijnstof uitstoten (nee kernenergie niet)
B: Door windmolens de windsnelheid verminderd wordt (je oogst tenslotte energie en die komt ergens vandaan). Dus je zou verwachten dat hierdoor net minder fijnstof van de bodem gaat opdwarrelen.